Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μικρού Μήκους

28/11/2020

Image title

Θόδωρος Μαραγκός  (Πρόεδρος Επιτροπής)

Γεννήθηκε στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία σαν σκιτσογράφος σε διάφορα περιοδικά. Το 1969 γύρισε την πρώτη του ταινία κινουμένων σχεδίων το «Τσουφ» που πήρε το πρώτο βραβείο ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το ειδικό βραβείο κριτικών. Από τότε έχει σκηνοθετήσει πάνω από είκοσι ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας και δύο τηλεοπτικές σειρές. Έχει δουλέψει με μια σειρά εξαιρετικών ηθοποιών, όπως οι: Θανάσης Βέγγος, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Άννα Μαντζουράνη, Κώστας Τσάκωνας, Νίκος Καλογερόπουλος, Βαγγέλης Μουρίκης, Τάκης Σπυριδάκης, Άννα Βαγενά κ.α. Πέρα από τα βραβεία που έχουν αποσπάσει σε Ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, οι ταινίες του έχουν σημειώσει και μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες. Αναφέρουμε ενδεικτικά «Λάβετε θέσεις», «Από που πάνε για τη Χαβούζα», «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», «Μάθε παιδί μου γράμματα», «Ο Δραπέτης του Φεγγαριού», «Black Μπεε», «Ισοβίτες» και «Όλο γελούσε».

Image title

Ιορδάνης Ανανιάδης

Ο Ιορδάνης Ανανιάδης γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Ζωγραφική, Διακόσμηση και Διαφήμιση. Ξεκίνησε να κάνει κινούμενα σχέδια το 1966 και συνεχίζει ακούραστα μέχρι και τις μέρες μας. Το έργο αυτού του πρωτοπόρου του animationωέχει βραβευτεί πολλάκις, τόσο στο εσωτερικό, αποσπώντας πολυάριθμα βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας, Κρατικά Βραβεία Ποιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και στο εξωτερικό με βραβεύσεις από διεθνή φεστιβάλ όπως στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, στη Λούκα της Ιταλίας κ.α. Έχει διδάξει επί δέκα συνεχή χρόνια στη σχολή σκίτσου «Ορνεράκης» και είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Η ταινία του Κύκλος έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του μνημειώδους διαδικτυακού περιοδικού «Indie Wire» με τις 250 καλύτερες μικρού μήκους ταινίες animation παγκοσμίως από το 1895 έως το 2012, ενώ γίνεται αναφορά στο έργο του και στο σημαντικό βιβλίο για την παγκόσμια ιστορία του animation Cartoons, One Hundred Years of Cinema Animation του Giannalberto Bendazzi.

Image title

Χάρης Σώζος

Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας, Καθηγητής Υποκριτικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης - Κάρολος Κουν το 1976. Ξεκίνησε από τη δεκαετία του '70 να εμφανίζεται στο Θέατρο και του '80 στον Κινηματογράφο.  Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές Τηλεοπτικές Σειρές.

 



Εγγραφή στο Docfest Newsletter